Pomoč sirotam v Tibetu

Od Tibetancev smo dobili del njihove kulture – njihove pse čisto posebnega izgleda in značaja.

Člani kluba za Tibetanske pasme Slovenije že vrsto let izkoriščamo naša druženja in našo ljubezen do tibetanskih psov tudi kot priložnost za pomoč  tibetanskim otrokom in tako na ta način tudi kaj vrnemo kulturi in ljudem, ki so nam “poslali” tibetanske pse.

Ideja seveda ni nova. Pomoč Tibetancem poteka v nekaterih državah po svetu že dolga leta- praktično vse od Kitajske zasedbe Tibeta pred šestdesetimi leti. Mnoge človekoljubne organizacije po svetu podpirajo željo tibetancev po ohranitvi njihove samobitnosti, njihove kulture ter vsega, kar sodi pod besedi FREE TIBET.

Kakor je dajanje pomoči organizacijam z neznanim političnim ozadjem lahko za marsikoga sporno, pa je na drugi strani pomoč otrokom predvsem pomoč bodočnosti Tibeta in ohranitvi njegove kulture.

Tako že dolga leta skupine ljudi, tudi članov klubov za pse tibetanskih pasem po vsem svetu podpira otroke – begunce iz Tibeta in tudi otroke, ki živijo v Tibetu v še hujših razmerah.

Komu in kako lahko pomagamo ?

Od leta 2000 pa vse do leta 2009 smo preko organizacije TTM Slovenke Uršule Rechbach sponzorirali otroka, ki je živel in se šolal v osrednjem Tibetu.

Zdaj smo se odločili, da pomagamo šoli za sirote v Shechenu, v pokrajini Kham, v vzhodnem Tibetu, ki smo ji v preteklosti že nekajkrat pomagali z denarnimi prispevki (Ljiljana Vlašić-Maršić, Jana in jaz smo jih l.2007 tudi obiskali in jim nesli darila).

sirote-v-tibetu


Šola Shechen
http://www.shechen-school.org/moja-sola je namenjena tibetanskim sirotam, otrokom, ki jim je v že sicer pogosto kruti realnosti Tibeta še huje, saj so brez staršev.

To šolo je pomagal ustanoviti in dalje skrbi za zbiranje sredstev naš prijatelj Matjaž Trontelj.

Možnosti botrstva določenega otroka pri tej šoli zaenkrat ni, saj je to povezano z administracijo, ki je nimajo.

Zavezali smo se, da bomo zbrali denar za celoletno življenje in šolanje enega otroka v šoli Shechen, kar  znaša 600 EUR na leto.

Vas pa vabimo, da nam s prostovoljnimi prispevki ob naših druženjih pomagate pri tej pomoči.

Seveda bomo sredstva za pomoč Tibetanskemu otroku zbirali (kot že doslej) posebej in ne bodo imela nikakršne povezave s sredstvi Kluba za tibetanske pasme Slovenije.

Za vašo pomoč se vam najlepše zahvaljujemo.

Primož Peer

Comments are closed.