Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Tibetanski terier

TT-White-backgroundIme pasme nam sicer pove, od kod izvira, hkrati pa nas grdo zavede beseda “terier”, kajti v tem psu ni niti kaplje terierske krvi!

Značaj

Njegov značaj je izredno prijeten – ni trmast, ni zamerljiv, je skromno, veseljaško, vihravo bitje, ki že komaj kaj voden vse ve. Za človeka, ki se na učenje psov kaj spozna, pa je njegova odzivnost pri šolanju prava poslastica. To so izredno čuječi psi in ker ne zaupajo tujcem, z laježem opozorijo lastnika, da nekdo prihaja. Sicer pa niso glasni, dobro se razumejo s psi in če jih pravilno seznanimo, prijateljujejo tudi z mačkami ali drugimi hišnimi ljubljenci. Tibetski terierji so primerni za vse vrste ljudi katerekoli starosti. Edino takim ne bi bil všeč, ki si želijo agresivnega psa. Res je njihova razposajenost – zlasti kadar so mokri, uprizarjajo prave cirkuške dirke – zelo izrazita tja do enega leta in pol, potem se umirijo. Vendar to ne pomeni, da niso do pozne starosti in 16 let pri tem psu ni nobena redkost – živahni. Prav nasprotno: dolga leta so pripravljeni hoditi cele dneve ali spremljati planinca na kar zahtevnih turah. Izreden čut za ravnotežje in gibčnost sta odliki tibetskega terierja, pa tudi, da se pes z dobro kondicijo praktično nikoli ne utrudi. Toda zanimivo je, da kljub takemu temperamentu prav nič ne zahteva sprehoda, če lastnik kak dan ne utegne in ga odpravi le z 10-minutnim tekanjem za palčko.

Zunanje značilnosti

Krepak, kvadratast kuža, velik med majhnimi pasmami (plečna višina med 35,6 in 40 cm, teža med 8 in 12 kg), z dolgo valovito dlako in bogato podlanko, vseh barv (razen čokoladne z rjavim pigmentom), eno-, dvo-, tro ali prelivajoče se več-barven. Do starosti treh let se lahko barva spremeni. Smrček ima črn, zobovje škarjastega ali obrnjeno škarjastega ugriza, oči okrogle, temne, pokrite s skuštrano frizuro, uhlja spuščena, bogato odlakana, glava je pokončno nošena na dvignjenem vratu, hrbet je raven, rep junaško zavihan čez hrbtno linijo, tace ravne, vzporedne, dobro okotene in zelo odlakane, šape velike, ploske, stoja stabilna, gibanje izdatno.

Izvor

Literatura govori o stoletjih, ko so ti “terierji” spremljali tibetanske menihe na njihovih potovanjih in živeli skupaj z njimi v samostanih. Po kitajski okupaciji Tibeta so begunci od tam odpeljali v svet tudi svoje pse. Angleška zdravnica dr. Greigova je v Indiji dobila v zahvalo za uspešno zdravljenje neke tibetanske gospe iz višjih slojev v dar malo, belo psičko Bunty, kar imajo v Evropi za začetek pasme. To je bilo leta 1922. Dr. Greigova ima zasluge tudi za to, da so najprej v Indiji, pozneje pa še v Britaniji potrdili standard za to pasmo.


Nega

Mladička zacnemo krtačiti že v leglu; ne zato, ker bi bilo potrebno, ampak zato, da se na krtačenje navadi. Dlaka dokaj hitro hraste in prav kmalu imamo kaj česati. Ker imajo tibetski terierji konice dlak nežno sprijete v kupčke (to niso vozli, da ne bo nesporazuma), jim odmrlo dlako s krtačenjem izčešemo, sama pa ne izpada in torej ne leži okrog po stanovanju. Da pa teh konic ne bi potrgali, psa med krtačenjem navlažimo s pršilcem (v vodo dodamo 1 žlicko olja in 1 žlicko regeneratorja). Psa z razvito dolgo dlako temeljito prečešemo vsak drugi dan. Lastnik z nekaj prakse bo to delo dobro opravil v 20-ih minutah. Tibetski terierji ne menjajo kožuha dvakrat letno, kot večina drugih psov, psice pa ne odvržejo dlake ob pojatvah oz. kotitvah. Skratka, če le nimajo kakšnih bolezenskih problemov s kožo, je dlaka kljub dolžini neproblematična. Treba jo je le krtačiti in psa občasno kopati. Bojazen pred pretiranim kopanjem je pri tako dobrih šamponih, kot jih dandanes že dobimo v naših trgovinah, in sušilcih za lase (da se izognemo možnosti prehlada) zanesljivo odveč. Če se vam torej ljubi, ga lahko kopate vsak teden. Če boste kljub olju v šamponu opazili, da je dlaka suha, si enostavno rahlo naoljite dlani in potegnite s prsti skozi dlako, pa bo spet v redu.

Nakup

Pri nas je že kar nekaj rejcev tibetskih terierjev, tako da nikomur ni več treba kupovati mladičkov pri preprodajalcih. Preko našega Kluba za tibetanske pasme s sedežem v Ljubljani, Mivka 30 (tajnik: Primož Peer, tel. 031 / 773 777), kjer lahko dobite informacije ne le o tibetanskih terierjih, ampak tudi o vseh ostalih tibetancih (tibetski španjel, shih-tzu, Ihasa-apso, tibetski mastif). Če postanete član kluba, pa si lahko v klubski knjižnici izposodite knjigo specialko o pasmi v angleščini ali nemščini.

Mira Bizjan

Opozorilo vzrediteljem

Opozorilo vzrediteljem

Opozarjamo vzreditelje, da se pojavljajo kupci mladičev z namenom vzreje brez rodovnikov, zdravstvenih pregledov in ...

More Information...
DNK testi , AHT ni več

DNK testi , AHT ni več

Potem ko je AHT (Animal Health Trust) prenehal delovati, je nov ponudnik DNK testov : https://www.animaldnadiagnostics.co.uk/ Za tibetanske ...

More Information...
Razpis za kinološke sodnike, pripravnike in strokovni kader

Razpis za kinološke sodnike, pripravnike in strokovni kader

KZI je razpisal razpis za kinološke sodnike, pripravnike in strokovni kader. Vse infomacije in način ...

More Information...
NOV DATUM !!  Vzrejni pregled (na vežbališču KD Domžale) 12.09.2020 od 9h do 12h

NOV DATUM !! Vzrejni pregled (na vežbališču KD Domžale) 12.09.2020 od 9h do 12h

Vsi udeleženci VP morajo upoštevati Covid-19 navodila NIJZ Ob pregledu oči mora lastnik psa ...

More Information...
Možnost izrednega vzrejnega pregleda za tibetanske pasme – 30.05.2020 popoldan

Možnost izrednega vzrejnega pregleda za tibetanske pasme – 30.05.2020 popoldan

Možnost izrednega vzrejnega pregleda za tibetanske pasme (za tiste, ki ne morejo čakati na redni vzrejni pregled ...

More Information...
Poročilo univerze v Utrechtu

Poročilo univerze v Utrechtu

Poročilo univerze v Utrechtu, Nizozemska, glede vzreje in selekcije kratkogobčnih pasem, še posebej pomembno za vzreditelje ...

More Information...
Novo Obvestilo KZS – Covid -19

Novo Obvestilo KZS – Covid -19

Novo Obvestilo KZS - Covid -19 http://www.kinoloska.si/nujno-obvestilo-preklic-epidemije/ Za nujne/izredne vzrejne preglede se obrnite na: ktp.slovenije@gmail.com

More Information...
Obvestilo KZS – Covid -19

Obvestilo KZS – Covid -19

Obvestilo KZS - Covid -19 : http://www.kinoloska.si/nujno-obvestilo-drustvom-in-klubom/

More Information...
Specialka za Tibetanske pasme KTP Slo PRESTAVLJENA

Specialka za Tibetanske pasme KTP Slo PRESTAVLJENA

Specialka za Tibetanske pasme KTP Slo v okviru CAC Barje je prestavljena na 03/04.04.2021.

More Information...